TEMA: kamieninės ląstelės. Ar verta saugoti?

TEMA: kamieninės ląstelės. Ar verta saugoti? Gal kas jau saugojot, ar žadate tą daryti? Padiskutuokime 🙂
Iš tiesų apie kamieninių ląstelių išsaugojimą jau buvome pradėję galvoti, kai laukiausi pirmosios dukros. Bet deja susiklostė nepalankios aplinkybės ir nespėjome to padaryti, nors iki šiol to labai gailimės. Bet, kai sužinojome, kad laukiamės antros dukros, nusprendėme, kad šį kartą jau tikrai tą padarysime. Daug skaitėme, daug gilinomės į tai ir galiausiai tikime medicina, tikime mokslu ir naujom technologijom bei ateitimi. Ir, tikiu, jeigu kada kažkas ir benutiktų man, mano šeimai, dukroms, žinosiu tai, kad būsiu išnaudojusi visas galimybes, kad galėčiau suteikti visą reikiamą pagalbą. O galbūt tai kažkada išgelbės gyvybę.

Tai, kuo gali padėti jų išsaugojimas gimdymo metu ir kodėl verta saugoti?

1. Virkštelės kraujo kamieninės ląstelės puikiai pasitarnauja transplantacijų metu, kaip ir kaulų čiulpų kamieninės ląstelės, onkologinėms ligoms gydyti. Be to būdamos pirmos dienos,virkštelės kraujo kamieninės ląstelės yra pačios jauniausios, aktyviausios bei efektyviausios, lyginant su bet kuriomis kitomis suaugusio žmogaus kamieninėmis ląstelėmis naudojamoms gydymui.
2. Dažniausiai kamieninės ląstelės naudojamos įvairių piktybinių ir nepiktybinių kraujodaros bei imuninės sistemos ligų gydymui. Virkštelės kraujo kamieninės ląstelės jau buvo transplantuotos gydant leukemiją, anemiją, diabetą, kūdikių smegenų pažeidimus, atstatant imuninę sistemą po chemoterapijos bei kitas ligas.
3. Saugomos virkštelės kraujo ląstelės 100 proc. tiks mažyliui ir 75-25 proc. artimiausiems giminaičiams – broliams, sesėms, taip pat tėčiui ar mamai. Pvz. rasti kaulų čiulpų donorą, kuris imunologiškai tiktų ligoniui, labai sunku – atitikimo galimybė nuo 1:1 000 iki 1:1 000 000
4. Šiuo metu atliekama daugiau nei 900 klinikinių tyrimų visame pasaulyje, kuriose šios ląstelės naudojamos gydant autoimunines ligas, raumenų ligas, neurologinius sutrikimus (cerebrinį paralyžių, nugaros smegenų pažeidimus), miokardo infarktą, insultą, su amžiumi susijusias degeneracines ligas, dalinį kurtumą. Mokslininkai įsitikinę, jog visai netrukus gydymo, naudojant kamienines ląsteles prireiks kas septintam žmogui. Todėl, kasmet atsiranda vis daugiau galimybių, kur galima panaudoti ląsteles. 
5. Ir galiausiai tai visiškai neskausminga ir saugi procedūra tiek mamai, tiek kūdikiui.
Mes nusprendėme saugoti (nuo 34 savaitės tą galimą drąsiai daryti), reikia tik iš anksto pasirašyti sutartį, susiderinti saugojimą, o vykstant į gimdymą turėti dėžutę virkštelės kraujo ir audinio surinkimui.
Kas liečia kainą, ji nėra labai maža. Bet galima imti „ant“ išsimokėjimo. O kai paskaičiuoji, kad tai kaina už galimybę galbūt padėti savo šeimai, ji nebeatrodo tokia bauginanti. Be to 20m. saugojimas, vadinasi gaunasi bedroj sumom metams 145 Eur. Kas manau, yra tikrai „įperkama“.
Kam aktualu, pasirinkome saugoti Vita 34 banke Vokietijoje (www.klb.lt). Pasirinkimą nulėmė tikrai operatyvus, malonus atstovų bendravimas (net ir po daugybės įvairiausių klausimų:D) Lietuvoje. Taip pat Vita 34 kamieninių ląstelių bankas – pirmoji licencijuota kamieninių ląstelių saugykla Baltijos šalyse bei ilgiausiai veikiantis kamieninių ląstelių bankas Europoje, įsteigtas 1997 m. Ir galiausiai tikiu vokiečiais, ju technologijomis ir galimybėmis.
#rekomendacija #reklama

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.