Kodėl verta mylėti gamtą ir prisidėti prie rūšiavimo? | babyblog.lt

Sveikos, mamos,

ar kiekviena mes susimąstome, koks likimas laukia mūsų vaikų? Jų supančios aplinkos? Nepaslaptis, kad mus supanti aplinka reikalauja ne tik daug meilės, bet ir priežiūros, o kartu mes galime tikrai pakeisti ateitį į geresnę pusę. Kad kažkiek sudominčiau, pateiksiu šiek tiek įdomius ir net šokiruojančius faktus, kurie privers Jus susimąstyti, kodėl aš apskritai apie tai kalbu.

FAKTAI:

  1. Kiekvieną valandą išmetama beveik 250,000 plastikinių butelių, bet deja net 50 % perdirbimui tinkamo plastiko atsiduria sąvartynuose.
  2. Vienkartinės sauskelnės sąvartynuose yra per amžius. Vidutiniškai vienas kūdikis sunaudoja 8 tūkst. sauskelnių.
  3. Popieriaus ir medžio kiekis išmetamas kiekvienais metais yra toks didelis, kad galėtume 20 metų šildyti 50 mln. namų.
  4. Per vienerius metus susidaro tiek atliekų, jog šiukšlių kibirai nusidriektų nuo žemes iki menulio.
  5. Jeigu į eilę surikiuotumėte per dieną išnaudojamus plastikinius puodelius – jie apjuostų visą žemes rutulį.
  6. Kiekvieną savaitę išnyksta apie 20 augalų ir gyvūnų rūšių.
  7. Popieriaus (kartono) pakuotė suyra per maždaug 2 metus.

Galėčiau tęsti ir tęsti…skamba bauginančiai tiesa? Bet čia keli faktai, kurie parodo, kodėl verta rūšiuoti ir ką tai galėtų pakeisti:

  1. Perdirbtos atliekos prikeliamos naujam gyvenimui ir grąžinamos į rinką per 30 dienų.
  2. 1 perdirbta skardinė išsaugo tiek energijos, kiek sunaudoja 3 valandas veikiantis televizorius arba kitu matu skaičiuojant – 2 litrus benzino.
  3. Jeigu visi laikraščiai būtų perdirbami, per metus išsaugotume apie 250 mln. medžių!
  4. 1 perdirbta aliuminio skardinė išsaugo energijos, kurios užtenka 3 valandas veikti televizoriui.

Trumpai tariant rūšiuodami mes kiekvienas  galime prisidėti prie aplinkos saugojimo ir taršos e mažinimo. To pasekoje taupome išteklius, kovojame prie klimato atšilimą, taupome energiją, mažiname savartynus. Rūšiavimas tikrai neužima daug laiko ir nereikalauja didelių pastangų. Dabar tikrai yra ir suteiktos puikios galimybės rūšiuoti plastiką, popierių ir stiklą. Kartais reikia tike nedaug, kad padarytum tiek daug gero. Būkime vieningi, pagalvokime apie savo vaikų ateitį.

Beje…įvairius nebereikalingus daiktus, Jūs visada galite perdirbti ir pačios, pvz. iš vyno kamščių galite pagaminti vaikams štampukus, iš laikraščių Kalėdų eglutes žaisliukus ir t..t.

Labai lauksiu visų Litexpo Vaikų šalies parodoje šį savaitgalį, kur „Žaliasis Taškas“ Jums galės plačiau papasakoti apie tai, kodel reiktų rūšiuoti, o vaikus bei tėvelius kvies į dirbtuves:) Iki susitikimo?

Sotera

 

 

2 Komentarai

  1. Viltė
    2021-07-26 / 23:24

    Man patinka, kad net vienkartiniai indeliai maistui jau bus tik ekologiski. Gamtoje tokius galima sudeginti panaudojus, juk vakarojant lauzas dazniausiai kurenamas. Vaikus mokau rusiuoti, zinoma, moko ir darzelyje, kas labai pagirtina. Juk tikrai tai visai paprata. Ir net mazoji nesdama siuksles pasitikslina i kurios spalvos konteineri mesti

  2. Irūna
    2021-10-27 / 22:50

    Prieš daugiau nei metus pastebėjau, jog šiukšles po pilną maišą nešame kasdien. Plius atskirai išrūšiuotos. Tuomet padariau išvadas, kad pernelyg vartotojiški esame ir nesaugome aplinkos. Vis norime atsinaujinti, perkame pigius daiktus, kuriuos negaila pakeisti naujais. Tad šiais metais ir sodui įsigijome kokybiškus stilingai atrodančius vazonus, kurie tarnaus tikrai dar ne vienerius metus. Drabužius jau seniai perku tik kokybiškus, tad batus aviu ir 3 ir 5 sezonus. Vaikai žinoma išauga, bet stengiuosi perleisti, kad kažkas dar panaudotų

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.