Naminė grūdų duona be pridėtinių cukrų, mielių, konservantų

Beveik visos mamos susiduria su sunkumais ir ilgu sudėties analizavimu parduotuvėje ieškant TOS duonos- be pridėtinių cukrų, mielių, konservantų. Norisi, kad duona būtų kuo vertingesnė ir sveikesnė. Daugelį mamų nuo kepimo pačioms atbaido ilgas rauginimo procesas, minkymas. Todėl siūlau visiškai sveiką ( ir paprastą) alternatyvą – duoną be miltų, mielių, raugo, cukraus! O ir minkyti nereikia – tik išmaišyti. Duona iškepa minkšta, drėgna, viršus traškus ir ne kietas.

1 kepaliukui reikės :

  • 200 g. Avižų, miežių, rugių,kviečių ir grikių dirbsnių mišinio (galima dėti tik avižas. Bet man su šiuo mišiniu duona buvo turtingiausia skonio atžvilgiu)
  • 100g. viso grūdo avižų dribsnių
  • 100g. moliūgų sėklų
  • 50g. saulėgražų sėklų
  • 50g. traiškytų linų sėmenų
  • 50g. sorų dribsnių
  • 50g. Kama mišinio
  • 3 a.š. Ispaninio šalavijo (čija) sėklų
  • 1 a.š. jūros druskos

Eiga:

viską suberiame į didelį dubenį ir užpilame 600ml. verdančio vandens. Labai gerai išmaišius palaikome apie 20-30 min. ir išbrinkusią masę sukrečiame į standartinę pailgą formą ir kepame 200 laipsnių orkaitėje 1val.10 min. su „vėjelio“ funkcija kaitinant iš viršaus ir iš apačios.

P.S. Naminė duona „nemyli“ polietileno maišelių, geriausia leisti jai „kvėpuoti“ – pridengti lengvu audiniu.O  jei visdėlto duona šiek tiek apdžiūvo, sudrėkinkite tą patį audinį (aš naudoju paprasčiausią marlę)  ir apvyniojus palaikykite duonelę.

Recepto autorė Emilija V.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.